Zakon o faktoringu

In Novosti by Agencija CCLeave a Comment

Svaka kompanija treba novac za odvijanje poslovanja bez zastoja.

Česte su pojave finansijskih poteškoća i problemi smanjene likvidnosti.Ovakvi problemi najčešće se premošćuju pozajmicama i kreditima kod banaka.
Međutim, male i srednje kompanije često imaju problem kod pokušaja obezbjeđivanja novca putem bankarskog kredita ili zbog niske kreditne sposobnosti ili zbog nemogućnosti obezbjeđenja kredita.

Postoje rješenja kojima se nelikvidna aktiva kompanije može pretvoriti likvidnu aktivu. Sve češće se govori o faktoringu koji je u svijetu kao način finansiranja prisutan jako dugo, ali koji i kod nas sve više dobija na značaju.

Zato je i donesen Zakon o faktoringu objavljen u Sl.novinama FBiH 14 od 24.02.2016. godine. Zakon o faktoringu Sl.list FBiH 14 od 24.02.16.

Po definiciji faktoring je finansijska transakcija gde društvo koje očekuje prihod – ima nedospjela potraživanja (npr po izdatim fakturama– računima) prodaje ta potraživanja trećoj strani koja se zove Faktor, po sniženoj ceni jer od Faktora momentalno dobija gotovinu, koja je neophodna za dalje održavanje poslovanja.

To nije ništa drugo nego klasična kupoprodaja gdje su nedospjela potraživanja predmet kupoprodaje.

Dobro je znati – zlu ne trebalo!

Podijelite ovaj članak