Javno objavljeni porezni dužnici FBiH

In Novosti by Agencija CCLeave a Comment

Problem koji se već dugo vuče po medijima, izgleda da je konačno urodio plodom. Da li su se stvari konačno pomjerile s mrtve tačke tek ostaje da vidimo. Prateći trendove iz susjedne nam Hrvatske,  Porezna uprava FBiH na svojoj internet stranici objavila spisak dužnika, čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30. juni ove godine iznosila više miliona maraka.

Opšte poznata činjenica, ponavljanja u medijima u više navrata, je da Porezna uprava FBiH podatke o dugovanjima nije mogla objavljivati. Oni su se smatrali poreznom tajnom sve do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Nakon što je pomenuti Zakon stupio na snagu u martu 2012. godine propisana je mogućnost davanja podataka o dospjelom, a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informisanja.

Iz Porezne uprave napomenuli su da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30. juni svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici-dužnici u međuvremenu djelimično ili u cjelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Zbog velikog broja poreznih obveznika i promjenjivosti podataka Porezna uprava će ubuduće podatke o stanju duga objavljivati kvartalno putem web-stranice.

KOMPLETAN SPISAK DUŽNIKA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU

Podijelite ovaj članak